Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe, puszyste, słodkie lody z dodatkiem szparagów i nuta czekolady
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2454
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3399
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1461
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2179
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2454
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3399
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1461
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2179
Składniki
Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę z osoloną wodą. Wkładamy szparagi główkami do góry i gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy wodę, zalewamy na chwilę szparagi wody w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy wodę. szparagi dodajemy do blendera. Przygotowujemy lody: Ubijamy żółtka z cukrem. Mleko ze śmietaną podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomału ubite żółtka z cukrem i mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje ciągle mieszając. Nie doprowadzamy masy do ponownego zagotowania. Masę dodajemy do blendera ze szparagami. Blendujemy na gładką masę ok 1-2 minut. Przecedzamy masę przez sitko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do zamrażalki w pudełku na 8 godzin. Przez pierwsze5 godzin mieszamy lody co pół godziny. Przed podaniem należy wyciągnąć je 2 minuty wcześniej..