Do góry

Desery Przepis na:

Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4608

Dodano:

Odsłon: 225

Maamoul (ma'amoul) to kruche ciasteczka z semoliny i masła. Tradycyjne nadziewane daktylami lub orzechami, u mnie z migdałami i bakaliami. Są bardzo kruche, delikatne i przepyszne!

Składniki

  • Ciasto (na ok 30szt):
  • Masło - 250g
  • Mleko - 120ml
  • Semolina - 500g (jeśli nie macie, można użyć kaszy manny)
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Przyprawa mahlep - 1 łyżeczka (można zastąpić mielonymi gorzkimi migdałami)
  • Nadzienie:
  • tradycyjnie pasta daktylowa lub orzechy, a u mnie:
  • Migdały siekane - 80g
  • Żurawina suszona - 80g
  • Rodzynki - 80g
  • Skórka cytrynowa - 2 łyżeczki
  • Miód - 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Przygotowanie

  1. Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (używałam miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
    Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby semolina napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.

    Do formowania ciastek tradycyjnie używa się takich foremek - można je kupić w sklepach arabskich. Oczywiście można ciasto formować ręcznie, ale nie będzie miało wtedy wzorków.

  2. Farsz:
    Rodzynki i żurawinę zalewamy na pół godziny odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z migdałami, skórką pomarańczową i miodem. Farsz jest dość sypki, ale spokojnie można nadziewać nim ciastka.

  3. Odrywamy kawałek ciastka, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Kiedy jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.

    Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.

    Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.

  4. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia, najlepsze są następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Ciastka mogą dość długo leżeć w zamkniętym pojemniku. Są jednak tak pyszne, że znikają od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń