Do góry

Desery Przepis na:

magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe

magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 554 Ocena: 20009

Dodano:

Odsłon: 1086

Magic cake bardzo proste w wykonaniu ciasto a magiczne ponieważ do formy wlewamy jednolite ciasto a podczas pieczenia a raczej studzenia powstają trzy różne warstwy. Dolna warstwa tego ciasta jest zwarta, nieco zakalcowata. Środkowa warstwa to jakby delikatny krem budyniowy; a górna warstwa ciasta, to ciasto sufletowe. Moje ciasto jest dość niskie bo piekłam w formie 20x25cm następnym razem upiekę w mniejszym naczyniu żaroodpornym. W tortownicy nie radzę piec bo ciasto jest rzadkie i jest ryzyko że nam wypłynie; no chyba że macie super szczelną...

Składniki

  • 4 jajka
  • 500 ml letniego mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • łyżeczka octu
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe

Przygotowanie

  1. masło rozpuścić i przestudzić. Białka z octem ubić na sztywno, odstawić na bok. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać masło oraz łyżkę wody i dalej zmiksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko.

  2. Na końcu partiami, delikatnie dodawać ubite białka; ja już na tym etapie mieszam rózgą.

  3. Masę (będzie bardzo rzadka) przelać do natłuszczonej blaszki i piec 50 minut (po potrząśnięciu blaszką powinno się lekko ruszać) w temperaturze 160 stopni. Wystudzić; posypać cukrem pudrem...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń