Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22477
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 94
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22477
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 94
Składniki
Białka wlej do miseczki i odstaw na godzinę (muszą mieć temp. pokojową). 15 dag cukru pudru przesiej i wymieszaj ze zmielonymi migdałami, barwnikiem spożywczym lub cukrem wailinowym (w zależności od tego jakie chcesz uzyskać makaroniki – waniliowe lub kolorowe).
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli wsypując pozostały cukier puder. Dodaj suche , delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj równe krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na teflonową matę. Wierzchy można posypać zmieloną kawą, kakao lub cynamonem.
Odstaw na ok. 30 min, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka. Piecz 10-15 minut w temperaturze 140°C (wierzchy nie powinny być brązowe).
Aby przygotować makaroniki orzechowe, migdały zastąp zmielonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
Ostudzone makaroniki przekładaj ulubionym kremem lub nutellą. Oto podstawowy przepis na krem: 25 dag ser ka mascarpone wymieszaj z 7 dag białej roztopionej czekolady. Można dodać świeże rozgniecione owoce lub odrobinę barwnika spożywczego.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Sztuka: 140 kilokalorii
Aby ciasteczka nie pokruszyły się, zdejmij je z papieru dopiero, gdy całkowicie wystygną.Źródło: Świat i Ludzie