Do góry

Desery Przepis na:

Makowe z wiśniami

Makowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 8207

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych.

Składniki

  • Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g maku
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka wiśniowa
  • galaretka: 400 g wiśni mrożonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • pozostałe: 1 galaretka wiśniowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makowe z wiśniami

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo.

    Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki.

    Pianka:
    Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę.

    Na biszkopt dolny blat wylewam połowę pianki, układam słupki gwiazdek, wylewam resztę pianki. Wstawiam do lodówki aż stężeje. Układam drugi blat makowy.

    Polewa:
    Czekoladę łamię, przekładam do miseczki, dodaję masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewę wylewam na biszkopt. Posypuję płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 24 sierpnia 2018 W przepisie gwiazdki, na zdjęciu serduszka. Raczej nie wycięte nożykiem...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń