Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 639

Dodano:

Odsłon: 775

Przepis na idealny makowiec.

Składniki

  • Mąka pszenna 300 g + 1 łyżka do części ciasta odłożonej do dekoracji
  • Jajko kurze 2 szt. + 1 szt. do maku
  • Cukier biały 1 szklanka
  • Margaryna do pieczenia 1/2 kostki + 1/4 kostki do maku
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki + 1/4 łyżeczki do maku
  • Cukier wanilinowy 1 duże opakowanie 30 g + 1 duże opakowanie 30 g do maku
  • Mak mielony 200 g
  • Miód 1/4 szklanki (zwykle dodaję sztuczny)
  • Olejek migdałowy 1-2 krople lub cukier migdałowy 1 łyżeczka
  • Skórka pomarańczowa 50 g
  • Morele suszone 6 szt.
  • Rodzynki 1/3 szklanki
  • Wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • Figi suszone 6 szt.
  • Orzechy włoskie 70 g
  • Bułka tarta 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak, margarynę i 2 szklanki wody zagotować. Płytę grzewczą ustawić na niewielką moc.

  2. Dodać drobno posiekane lub zblendowane orzechy i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.

  3. Dodać miód, sól, cukier wanilinowy, olejek lub cukier migdałowy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz drobno pokrojone figi i morele.

  4. Całość gotować bez przykrycia jeszcze przez około pięć minut.

  5. Dodać wiórki kokosowe i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

  6. Jajka i cukier utrzeć mikserem do białości.

  7. Dodać połowę mąki pszennej, sól, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować.

  8. Połowę mąki posiekać z margaryną, dodać do ciasta przygotowywanego w etapach 6 i 7, zmiksować.

  9. Dwie łyżki ciasta odłożyć do dekoracji.

  10. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.

  11. Ciasto powinno być sprężyste i delikatne, klejące się do rąk. Wyłożone do tortownicy posypać obficie mąką i równomiernie rozprowadzić na dnie dłonią lub łyżką.

  12. Do maku dodać jajko i dokładnie wymieszać.

  13. Mak wyłożyć na ciasto w tortownicy i wygładzić powierzchnię.

  14. Do ciasta odłożonego w etapie 9 dodać mąkę tak, aby ciasto stało się bardziej zwarte i możliwe było rozwałkowanie go i wycięcie dekoracji.

  15. Z ciasta wyciąć dowolne dekoracje i ułożyć na makowcu.

  16. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza w piekarniku z włączoną dolną grzałką.

  17. Makowiec przed podaniem powinien być całkowicie wystudzony, wówczas nie będzie się sypał po rozkrojeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń