Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mój pierwszy samodzielnie wykonany makowiec, to pracochłonne ciasto ale raz w roku można poświęcić troche wiecej czasu i cieszyć się wspaniałym smakiem
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2555
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2555
Składniki
1. mak lekko przepłukać, zalać gorącą wodą (ok 2 cm nad poziom maku), trzymać na malutkim ogniu aż cały płyn odparuje, zostawić przykryty na noc, rano mak przełożyć na sitko, odcedzić, zmielić 3 razy w maszynce na normalnej siatce, 2.w rondlu rozpuścić masło i miód, dodać mak, cukier, bakalie, powidła, olejek ( ja dodałam też po kilka kropli waniliowego i pomarańczowego), dokładnie wszystko wymieszać, podgrzewać przez chwilę, masa musi być słodka i aromatyczna, 3. mąkę wsypać do ogrzanej miski, postawic w cieple, do miseczki wsypać 3 łyżki mąki, dodać łyżke cukru oraz pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem (nie może być za gorące), zostawic w cieple aż zaczyn podrośnie, w tym czasie roztopić masło i podgrzać szklankę mleka, gdy drożdż wyrosną przelać je do mąki, dodać 2 jajka, roztopione, chłodne masło, letnie mleko, wymieszać składniki i wyrabiać, jesli ciasto jest za gęste, dodać trochę mleka (część mleka można zastapić maslanką), wyrabiać ok 5 min, posypać lekko mąką, przykryć ściereczką odstawic do wyrośnięcia (ja odstawiam na garnek z gorącą wodą) 4. jak ciasto wyrośnie, oderwać kawałek wielkości grapefruita, rozwałkować na prostokąt o długości blachy na której bedziemy piekli, posmarować białkiem, rozłożyć grubą warstwę masy makowej ( z jednego dłuższego brzegu zostawić ok 10 cm czystego ciasta), zwinąć roladę, zaczynając od dłuższego, posmarowanego makiem brzegu, zwinięty makowiec zawinąć w papier do pieczenia, zawinięte makowce odstawić do wyrośnięcia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 30-35 min, ( z podanych składników wyszły mi 4 makowce i mała babka drożdżowa) 5. po upieczeniu makowce rozwinąć z papieru, zostawić do wystygnięcia, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami ( makowce znakomicie nadają się do mrożenia, zamrażamy zimne ciasto, bez polewy) smacznego