Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 42767

Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

Składniki

  • jajka (oddzielnie żółtka i białka), 3 szt
  • cukier zwykły, 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 3/4 szklanki
  • mąka tortowa, 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao, 2 łyżeczki
  • Masa makowa:
  • masa makowa z bakaliami, 1 puszka
  • masło 1 kostka, 250 g
  • budyń śmietankowy (60g/op), 3 szt
  • dowolne bakalia, 1 szklanka
  • Polewa:
  • mleko, 3 łyżki
  • cukier puder, 3 łyżki
  • kakao w proszku, 3 łyżki
  • masło pokrojone w kostkę, 100 g
  • płatki migdałowe, garść
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec

Przygotowanie

  1. Polewa: Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.

  2. Ciasto: Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane mąki z proszkiem) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół aby uzyskać dwie warstwy.

  3. Masa: W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń