Do góry

Desery Przepis na:

„Makowiec Basi”

„Makowiec Basi”

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 870

Dodano:

Odsłon: 37568

Przepis od mojej babci Basi na tradycyjną roladę z makiem. Idealna na wigilię.

Składniki

  • Ciasto; < porcje na 2 makowce> 0,5 kg mąki
  • 15dkg margaryny
  • 15dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki olejku cytrynowego <ja daje cały olejek>
  • 5dkg drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z cytryny
  • Masa makowa; 500 - 600 g maku błękitnego
  • 4 białka <jeśli mamy więcej maku dodajemy jedno białko więcej>
  • Cukier puder < do smaku>
  • Szklanka rodzynek < dodatkowo można dodać migdały, skórkę pomarańczową oraz posiekane orzechy>
  • Olejek migdałowy lub rumowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto;
    Do mleka dodać drożdże, 2 łyżki cukru i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę posiekać z margaryną dodać żółtka i delikatnie wyrobić tak by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże szczyptę soli i wyrobiamy ciasto. Ciasto przełożyć na talerz i wstawić na 2 godziny do lodówki aż wyrośnie. Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder, skórkę z cytryny oraz olejek cytrynowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przedzielić ciasto na dwie równe części i delikatnie rozwałkować< mniej więcej tak by ciasto miało wymiary20x30 i 1 cm grubości>;

  2. Masa;
    Wcześniej zaparzony mak należy zmielić dwa do trzech razy. Do zmielonego maku dodajemy cukier puder <wedle smaku ja dodaje około szklanki > , cały olejek migdałowy, rodzynki i białka ubite na sztywno. Wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy.

    Dzielimy masę na dwie równe części i przekładamy na rozwałkowane ciasto, równo rozkładając masę na cieście. Ciasto zwijamy i owijamy papierem do pieczenia następnie przekładamy do brytfanki. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika około 160 stopni na godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adamp222666 14 grudnia 2018 Ciasto rośnie 2 godziny w lodówce na TALERZU ?? A potem czyscimy lodówkę ??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 29 grudnia 2014 Robiłam pierwszy raz makowiec teraz na wigilię bardzo dobry, pięknie pachnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nela55 15 kwietnia 2014 Ja również robiłam go na Wigilię i tak wszystkim posmakował że robię na Wielkanoc. Smakował i wyszedł prawie rewelacyjnie, bo trochę mak odchodził od ciasta.Może masa wyszła mi za sucha ...hmmm. Ale polecam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ZielonyPomidorek 12 stycznia 2014 Robiłam na wigilie... Był to mój pierwszy makowiec i wyszedł rewelacyjny... Polecam:) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń