Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z makiem. Ciasto z masą galaretkowo-jeżynową i bitą śmietaną. Ciasto z białą polewą i czekoladową posypką, wyszło pyszne.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 241
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 241
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptę soli i wodą a potem po trochu dosypywanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać dosypując też mak.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *. Drugi biszkopt upiec taki sam. Jeden z powrotem włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
masa-Jeżyny wraz z syropem przetrzeć przez gęste sitko.Dopełnić wodą do 1 l. i zagotować. Budynie wymieszać z pół szklanką wody i ugotować budyń na tym soku.Odstawić i zaraz dodać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wmieszać masło.Masę ostudzić do letniego często mieszając i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Schłodzić w lodówce do zestalenia masy.
krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem, potem z serkiem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na mus i rozsmarować.
Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry.
polewa-Polewę czekoladową wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą. Trochę ostudzić i wylać na górę placka. Zaraz posypać płatkami czekoladowymi i ciasto schłodzić.