Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec jakiego jeszcze nie jadłeś/aś wilgotny i pyszny - makowiec prosty w przygotowaniu

Makowiec jakiego jeszcze nie jadłeś/aś wilgotny i pyszny - makowiec prosty w przygotowaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 91994

Dodano:

Odsłon: 64194

Witam serdecznie, tym razem propozycja na nietypowy makowiec, który przygotujemy z kaszą manną i twarogiem. Makowiec jest bardzo smaczny, wilgotny i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Składniki

  • Użyłam foremki o średnicy 22 cm (ale może być 24)
  • na ciasto:
  • 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki o pojemności 250 ml
  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 40 g cukru pudru – około 5 łyżek
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego, szczypta soli
  • masa makowa:
  • 200 g maku mielonego z torebki
  • 1 litr mleka
  • 120 g – 150 g cukru (ilość cukru zależy jak słodkie lubimy ciasta) – może być miód
  • 180 g kaszy manny – niepełna szklanka 250 ml
  • 100 g masła
  • oraz:
  • 300 g twarogu lub serka kremowego na przykład Philadelphia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu migdałowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makowiec jakiego jeszcze nie jadłeś/aś wilgotny i pyszny - makowiec prosty w przygotowaniu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto, do miski przekładam wszystkie suche składniki do miski, oraz masło o temperaturze pokojowej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały kruszonkę.
    Następnie dodaję jajko, łyżkę śmietany i jeszcze przez chwilę miksuję, żeby składniki się połączyły.

  2. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków, duży kawałek wkładam do lodówki na czas przygotowania maku, a mały do zamrażalnika.

  3. Przygotowanie maku:
    Do rondelka przelewam mleko, dodaję cukier i zagotowuję. Gdy mleko się zagotuje to dodaję kaszkę i mak, cały czas mieszając. Całość jeszcze gotuję około 2 minut intensywnie mieszając. Następnie mak zdejmuję z gazu, dodaję masło i dokładnie mieszam tak żeby masło się rozpuściło . Tak przygotowany mak odstawiam do wystudzenia.

  4. Przygotowanie sera:
    Do miski przekładam twaróg, dodaję jajko, cukier waniliowy, i kilka kropli olejku. Składniki rozdrabniam blenderem, tak żeby nie było grudek a ser stał się gładki. Jeżeli używamy serka kremowego to wystarczy składniki dokładnie wymieszać.

    Tak przygotowany ser dodaję do przestudzonego maku i dokładnie mieszam – masa jest gotowa.

  5. Końcowe przygotowanie ciasta:
    Dno foremki wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i oprószam mąką.

  6. Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na wielkość foremki razem z bokami.
    Następnie ciasto przekładam na wałku do foremki i wyklejam razem z bokami, ciasto które wystaje odcinam i użyję go do posypania góry ciasta.

  7. Na ciasto wykładam masę makową.

    Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję nim górę ciasta.

  8. Pieczenie:
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Po około 35 minutach, górę ciasta nakrywam papierem do pieczenia, żeby za bardzo góra nie ściemniała. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

  9. Po upieczeniu, ciasta nie wyjmuję z foremki tylko w foremce odstawiam do wystudzenia. Gdy ciasto przestygnie to wstawiam je w foremce do lodówki na kilka godzin.

    Następnie ciasto wyjmuję z foremki i podaję.
    Makowiec jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.

    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń