Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1227
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 447
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3397
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 967
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1227
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 447
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3397
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 967
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jeśli będą miały dużo soku, lekko go odcisnąć.
Jeśli dodajemy do ciasta bakalie to kroimy je na drobniejsze kawałki.
Mleko zagotować. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 45 minut. Jeśli mak będzie mocno wilgotny odcisnąć go na sicie. U mnie mak całkowicie wchłonął mleko i nie było konieczności odcedzania.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Kolejno dodawać partiami żółtka, stopniowo mak oraz jabłka. Do masy dodajemy kasze manną cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie oraz proszek do pieczenia.
Masę makową łączymy z ubitymi wcześniej białkami za pomocą szpatułki.
Ciasto przelewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po przestudzeniu ciasto posypać pudrem, przygotować lukier lub polewę czekoladową.
Do garnka przekładamy czekoladę, mleko oraz olej. Całość podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!