Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowiec mokka"
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 149
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7582
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 204
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 211
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 149
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7582
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 204
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 211
Składniki
ok. 90 minut.
Masło utrzeć z białym cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej kolejno wbijać jajka. Potem wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę makową wymieszać z kawą rozpuszczalną i likierem kawowym. Dodać brązowy cukier i mielone migdały.
Podłużną foremkę (poj. 1,5 l) posmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować 2/3 ciasta. Wyłożyć masę makową. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch wyrównać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 minut. Upieczone ciasto studzić 10 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Białą czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wymieszać ze śmietaną. Ciasto posmarować przygotowaną polewą. Udekorować makiem (póki polewa nie zastygnie).Źródło: Życie na gorąco