Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec z gruszkami"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Składniki
Mak, śmietanę i cukier waniliowy umieść w rondelku i gotuj 20 minut.
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj 10 dag cukru, sól, jajko i łyżkę zimnej wody. Zagnieć na jednolite ciasto, po czym wylep nim dno oraz boki natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki.
Obrane gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Natnij ich wierzch i skrop sokiem z cytryny.
Pozostałe jajka utrzyj z resztą cukru, połącz z makiem i kaszą manną. Przełóż masę do formy, wciśnij gruszki i piecz ciasto około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Czas przygotowania: 90 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 240. Stopień trudności: średnie.Źródło: Telemax