Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto, które możemy podać na co dzień lub na święta. Lubię je bo dzięki jabłkom pozostaje długo wilgotne i świeże. Możemy dodać do niego też troszkę bakalii.
Mak zalewamy wrzątkiem w garnku tak, by niewiele było wody nad warstwą maku i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano mielimy go dwukrotnie.
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy, a na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Nie ukrywam, że ciasta Siostry Anastazji za każdym razem kradną moje serce. T...
Odsłon: 10636
Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyp...
Odsłon: 165
Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dob...
Odsłon: 1022
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3246
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2174
Dzisiaj propozycja na śniadanie lub na obiad, czyli placki bananowe ze szczyp...
Odsłon: 165
Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dob...
Odsłon: 1022
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3246
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2174
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem w garnku tak, by niewiele było wody nad warstwą maku i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano mielimy go dwukrotnie.
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy, a na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Najlepsze ciasto z owocami
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Najlepsze ciasto z owocami
Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam...
Odsłon: 292
Mój mocno bakaliowy keks
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 142