Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na kruchym cieście przykryty warstwą duszonych jabłek. Niebo w gębie.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30906
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4278
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1132
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30906
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3630
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4278
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1132
Składniki
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, 1/2 żółtka, białko, masło i orzechy. Całość wyrobić mikserem, potem zagnieść gładkie ciasto ręką.
Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem i pozostawić na ok. 15 min., aby spęczniał, potem ostudzić.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, posypać cukrem i cynamonem i poddusić.
Mniej więcej 1/3 ciasta cienko rozwałkować, okrągłą foremką (śr. ok. 3cm) wykroić ciasteczka, odłożyć. Pozostałym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
Do wystudzonego maku dodać sos waniliowy w proszku, cukier i jajko. Masę wyłożyć na kruchym cieście. Na maku rozłożyć jabłka, na jabłkach ułożyć ciasteczka. 1/2 żółtka rozprowadzić z mlekiem i posmarować ciasteczka. Piec ok. 40 minut. Smacznego :)