Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z serem i brzoskwiniami

Makowiec z serem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 3564

Pyszne ciasto z wieloma pysznymi warstwami. Tu wykorzystałam gotową masę makową przez co skraca się czas robienia tego ciasta, masę na sernik mieszamy za pomocą rózgi. Prosty, łatwy i pyszny. Idealny na wszelkie imprezy lub święta :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • Mak:
  • masa makowa z bakaliami
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 białka
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu
  • garść pokrojonych orzechów
  • Ser:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 2 jaja
  • szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 2 budynie waniliowe
  • sok z połowy cytryny lub dowolny aromat
  • Oraz:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Jeśli ciasta nie możemy zagnieść dodajmy 1-2 łyżki zimnej wody lub śmietany. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C ustawienie góra dół) Odstawiamy do wystudzenia.


    Mak:
    Masę makową przekładamy do miseczki.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę mannę i olejek oraz miód. Delikatnie mieszamy łyżką.
    Pianę z białek przekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy


    Ser: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy.

    Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.







  2. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na serze. Zalewamy gęstą galaretką i chowamy do lodówki.

    Do przygotowania galaretek możemy użyć wody z brzoskwiń i uzupełnić wodą, tak żeby było 3 szklanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń