Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 241
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 120
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 36
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 241
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 120
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 36
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 34
Składniki
Ciasto na kratkę: posiekaj wszystkie i zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: mak zalej gorącym mlekiem z masłem i miodem. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko ubij z cukrem na kogel-mogel, wymieszaj z kakao i cynamonem. Białko ubij na pianę. Mak połącz z powidłami, żółtkiem i pianą. Odstaw.
Ciasto: masło stop i ostudź. Jajka utrzyj z cukrami na jasną masę. Mąkę przesiej z proszkiem, dosyp do jajek, dodaj serek i wlej masło. Wymieszaj. Przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Na ciasto wyłóż masę makową. Z ciasta na kratkę uformuj paski, ułóż na masie makowej. Piecz jeszcze 40 minut w 170°C.Źródło: Naj