Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem warto wykorzystać półprodukty, żeby stworzyć pyszne ciasto. Proste do wykonania i znika w mgnieniu oka.
miska, mikser, tortownica 26cm, wałek
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 527
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 604
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 141
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 527
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 604
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 141
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi natłuścić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i razem z pozostałymi składnikami zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, przełożyć do tortownicy formując ok. 2 cm brzeg.
Do średniego garnka wlać mleko, dodać masło i cukier, a potem masę makową i kaszę mannę. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zacznie się gotować. Zdjąć z palnika i dodać skórkę cytrynową. Odstawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Potem dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut.
W międzyczasie przygotować polewę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem i proszkiem waniliowym na gładką masę. Dodać śmietanę, a na końcu ubite białka. Wymieszać.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć polewę śmietanowa i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Smacznego :)