Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować tradycyjny świąteczny makowiec w niecodzienny sposób? Uformuj go inaczej niż zazwyczaj, a powstanie efektowny makowy tygrysek!
Polecam.
Odsłon: 197
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 197
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Składniki
Rozetrzyj pokruszone drożdże w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj zaczyn do połączenia składników (tak, by cukier się rozpuścił, a mąka nie tworzyła grudek) i odstaw w ciepłe miejsce (przykryty bawełnianą ściereczką) na 15 minut.
Utrzyj żółtka z resztą cukru. Połącz z mąką, solą i masłem. Dodaj zaczyn i wyrób wszystkie składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj masę makową. Zalej mak 2 szklankami wrzącej wody i odstaw do wystudzenia. Odcedź. Połącz z bakaliami (rodzynki możesz wcześniej namoczyć w rumie), miodem, cukrem i masłem. Wymieszaj dokładnie. Połącz łopatką z ubitymi na sztywno białkami.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką na możliwie najcieńszy placek. Uformuj z niego prostokąt o wymiarach około 25x50 cm. Rozsmaruj na całej powierzchni masę makową, pozostawiając wolne marginesy na krótszych bokach. Zwiń ciasto w ciasny rulon wzdłuż jednego z krótkich boków. Przekrój wzdłuż na pół powstały wałek. Ostrożnie skręć ze sobą obie połówki wałka i umieść w natłuszczonej formie o wymiarach około 30x15 cm. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na kolejną godzinę. Wstaw wyrośnięte ciasto na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 50 minut.