Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowy wieniec na święta"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15877
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15877
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Składniki
Mak zalej wodą, gotuj godzinę na małym ogniu. Osącz, przepuść trzy razy przez maszynkę. Utrzyj z połową cukru. Dodaj 5 dag stopionego masła, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, skórkę otartą z cytryny, garść orzechów i pianę ubitą z 4 białek.
Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem. Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostałą mąkę, jajka, masę żółtkową i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Dodaj resztę stopionego masła i cukier waniliowy. Ponownie wyrób i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń strucle, przełóż do dwóch form na wieniec. Piecz 45-50 min w 200 st. Dowolnie ozdób.
Czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety