Do góry

Desery Przepis na:

Makowy z masą kawową

Makowy z masą kawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1300

Dodano:

Odsłon: 8241

Poezja smaku

Składniki

  • margaryna, 1 kostka
  • cukier, 15 dag
  • Miód, 3 łyżki
  • jajka, 8 szt
  • mak, 40 dag
  • mąka ziemniaczana, 5 łyżek
  • cynamon, 2 łyżki
  • soda, 1 łyżka
  • masa: mleko, 0,5 l
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • mąka ziemn, 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
  • cukier puder, 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makowy z masą kawową

Przygotowanie

  1. Mak sparzyć, zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć, dodać żółtka, ucierać, dodać cukier, miód, zimny mak, mąkę, cynamon i sodę. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać. Upiec ciasto i zimne przekroić na pół, lub upiec 2 placki każdy z 4 jaj.

  2. Kawę zalać 3 łyżkami wrzątku, ugotować budyń, masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimny budyń, na koniec kawę do smaku. Przełożyć. Ciasto jest wilgotne i nie trzeba ponczować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 czerwca 2012 Brzmi bardzo smakowicie ,będę musiała wypróbować .Stawiam 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń