Do góry

Desery Przepis na:

Malinkowiec

Malinkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 814

Dodano:

Odsłon: 2261

ciut roboty z tym ciastem jest ale efekt wart każdej minuty ciasto rewelacja normalnie niebo w gębie :) nie mam zdjęć poszczególnych etapów ale wykonanie nie jest trudne

Składniki

  • Biszkopt:jajka 7szt
  • cukier-1szkl cukier waniliowy 1 szt
  • mąka 5 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyzeczki
  • beza:białka-5 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • orzechy włoskie pokrojone drobno-25 dag
  • Krem:mleko 2 szkl
  • żółtka-5szt
  • cukier-2/3 szkl cukier waniliowy -szt
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło-1i1/3szt
  • wierzch:cukier 4 łyżki
  • żelfix-1szt
  • maliny minimum 0.5kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Malinkowiec

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    7 białek ubić na sztywno dodać
    1 szkl.cukru +
    1 cukier waniliowy dalej ubijać dodać żółtka i ubijać dalej
    5 łyżek mąki+3 łyżki kakao+2 łyżeczki proszku do pieczenia dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i upiec potem ostudzić

  2. BEZA:
    5 białek ubić na sztywna piane następnie dodawać 1 szkl cukru po trochę aby powstała sztywna masa jak do bezy potem dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej dobrze wymieszać i dodać 25 dag pokrojonych orzechów przełożyć na blaszkę i upiec

  3. KREM:
    2 szkl.mleka gotujemy 1i3/4
    5 żółtek ubijamy mikserem 2/3 szkl.cukru i cukrem waniliowym dodajemy resztę mleka i 2 łyzki mąki ziemniaczanej i miksujemy dokładnie jak się mleko zagotuje to wlewamy masę i mieszamy aż powstanie budyń studzimy
    1i1/3 masła miksujemy i powoli dodajemy zimny budyń aż powstanie puszysta masa
    biszkopt kroimy na pół jedna część wkładamy do blaszki wyłożonej folia aluminiową na 1 część biszkoptu rozsmarowujemy połowę masy przykrywamy bezą i smarujemy resztą masy na to nakładamy druga część biszkoptu

  4. NA WIERZCH:
    2 szkl.wody posłodzić 3-4 łyżki cukru i wsypać torebkę żelfiksu mieszać dokładnie zagotować odstawić na chwilkę tak aby piana zniknęła wrzucić maliny przemieszać lekko łyżka i jeszcze ciepłe wykładać łyżką na wierzch ciasta resztę żelu też rozprowadzić po wierzchu wstawić do lodówki aby się przegryzło najlepsze jest na drugi dzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń