Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, kruchy spód, przełożony galaretką z malinami, kremem z mascarpone i bitej śmietany, uwieńczony kruchą bezą z migdałami.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10062
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2693
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1834
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 693
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3930
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10062
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2693
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1834
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 693
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3930
Składniki
Składniki ciasta zagniatamy. Spód formy 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200º. Pieczemy ok 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Do chłodnej dodajemy maliny, mieszamy (Jeśli używamy malin mrożonych, wcześniej rozmrażamy je na sicie). Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec bijania dodajemy cukier puder i wanilię a następnie stopniowo mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na stężałą galaretkę.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania błyszczącej piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 25x36 cm odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Na papierze rozprowadzamy pianę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140º, pieczemy ok 60 minut. Beza powinna być sucha, rumiana, lekko popękana. W razie potrzeby pieczemy ją nieco dłużej. Gotową bezę studzimy. Wykładamy na krem. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki - na drugi dzień beza kroi się zdecydowanie lepiej.