Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Malinowa panna cotta"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 138
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 642
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 144
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 138
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 642
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 144
Składniki
Z laski wanilii wyskrobujemy miąższ. Miąższ, wyskrobaną wanilię, śmietanę i cukier gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier się rozpuści.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozprowadzamy odrobiną gorącej śmietany. Laskę wanilii usuwamy, a do śmietany wlewamy żelatynę, mieszamy i całość przecedzamy przez sitko. Miksujemy z jogurtem. Masę wlewamy do czterech pojemniczków w kształcie babeczek lub do płaskich filiżanek i na 3-4 godziny wkładamy do lodówki.
Połowę malin miksujemy z cukrem pudrem i ewentualnie olejkiem różanym, a potem przecieramy przez sitko. Deser wybijamy z foremek i polewamy sosem. Ozdabiamy resztą owoców.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 257 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia