Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa rozkosz z porzeczkową żelką

Malinowa rozkosz z porzeczkową żelką

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 360

Dodano:

Odsłon: 386

Uwielbiam wykorzystywać sezonowe owoce do ciast. Przedstawiam wam „Malinową rozkosz z porzeczkową żelką”. Wspaniały deser bez pieczenia, znika bardzo szybko

Składniki

  • 180g herbatników
  • 400g malino-jeżyny (czarne maliny)
  • 400g malin czerwonych
  • 170ml musu z czarnej porzeczki
  • opakowanie mascarpone
  • 500ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • 2 razy po 80g cukru
  • 80g masła stopionego
  • 2 łyżki masła orzechowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Malinowa rozkosz z porzeczkową żelką

Przygotowanie

  1. Spód:

    Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki.

  2. Masa z malin (obie wykonujemy w ten sam sposób tylko w oddzielnych garnkach):

    Maliny rozsmażamy w garnuszku z cukrem ( po 80g) aż puszczą dobrze sok. Gotujemy ok. 15-20min. Przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki. Sprawdzamy słodkość, jak nam mało słodkie to dosypujemy cukru. Łyżkę żelatyny namaczamy w dwóch łyżkach wody. Gdy napęcznieje przekładamy do gorących malin i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawimy do wychłodzenia.

  3. Połowę śmietanki (250ml) ubijamy na sztywno, dodajemy pół serka mascarpone i miksujemy. Do masy śmietanowej przelewamy wystudzone maliny i dokładnie miksujemy. Wylewamy masę na herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 20min. W ten sam sposób przygotowujemy masę z czerwonych malin. Wylewamy ją na stężałą masę z ciemnych malin.

  4. Na koniec robimy żelkę porzeczkową. Mus z czarnej porzeczki (porzeczki rozsmażone z cukrem do smaku i przetarte przez sitko w celu pozbycia się pestek) podgrzewamy w garnuszku. Łyżkę żelatyny zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę przekładamy do gorących porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy na wierzch naszego ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia(najlepiej na całą noc jest je wstawić). Dekorujemy malinami.

    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń