Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć do lata jeszcze długa droga to od jakiegoś czasu mam ochotę na owocowe, orzeźwiające desery, które i pięknie wyglądają i cudownie smakują. Malinowa szklaneczka to trójwarstwowy deser w odcieniach różu, 3 inne tekstury – chia, pianka oraz galaretka. Ta ostania jest domowa, nie z torebki z czego jestem najbardziej dumna. Spróbujesz?
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Wymieszaj połowę jogurtu greckiego z nasionami chia w niedużej misce, dodaj łyżkę miodu lub cukru i włóż do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Przygotuj 2 kubki. Do obu wsyp po 1,5 łyżeczki żelatyny.
Zagotuj około 200 ml wody. Do jednego z kubków wlej 2 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszaj aż żelatyna się rozpuśc
W niedużym rondelku doprowadź maliny do wrzenia. Przecedź gorący sok przez sitko do drugiego kubka z żelatyną i dobrze wymieszaj. Dopełń kubek gorącą wodą dodaj łyżkę miodu lub cukru i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Maliny pozostałe na sitku przetrzyj do miski tak, aby powstał gęsty mus. Łyżkę musu dodaj do nasion chia i zamieszaj.
Resztę musu dodaj do 200g jogurtu greckiego razem z napęczniałą żelatyną i 2 łyżkami miodu lub cukru. Zmiksuj lub dobrze wymieszaj trzepaczką.
Przygotuj szklanki do podania. Do każdej dodaj po połowie masy chia. Wyrównaj.
Nałóż po około 6-8 łyżek pianki malinowej i włóż do lodówki.
Gdy pianka zastygnie, po około pół godziny delikatnie nalej na nią warstwę galaretki malinowej i schłodź ponownie do zastygnięcia.
Udekoruj płatkami czekolady, malinami oraz borówkami.