Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Malinowa tarta"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Posiekaj ostrym nożem 20 dag zimnego masła. Dodaj mąkę, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 żółtka oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki. W tym czasie proszek budyniowy rozprowadź w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
Wlej rozrobiony proszek, dodaj pozostały cukier. Ugotuj gęsty budyń. Zdejmij go z ognia, mieszając, wystudź. Zmiksuj z resztą masła, drugim cukrem waniliowym i olejkiem migdałowym.
Ciasto rozwałkuj. Wy- lep nim dno i boki formy. Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz około 20 min w 180 st. Ostudź, napełnij kremem budyniowym i malinami, posyp cukrem pudrem.
12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 230 kcal, cena 1,40 zł.
Kruche ciasto wałkuj zawsze (na posypanej mąką lub silikonowej stolnicy) równomiernie, od środka we wszystkich kierunkach. Idealna grubość płatu na placek (np. na szarlotkę) lub tartę to około 5 mm, na ciasteczka lub kruche paszteciki – 3 mm. Ciasto na pierożki powinno natomiast być maksymalnie cienko rozwałkowane.Źródło: Świat kobiety