Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne na przekąskę do pracy lub szkoły. Muffinki z owocami i kruszonką.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Składniki
Aby przygotować kruszonkę: mieszamy wszystkie suche składniki w misce, a następnie zalewamy je roztopionym masłem. Ugniatamy przez chwilę ręką lub drewnianą łyżką, by równomiernie rozprowadzić tłuszcz po suchych składnikach. Odstawiamy na bok na czas przygotowania muffinek.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Dwie formy na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami.
Aby przygotować muffinki: mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy cukier i mokre składniki: jajka, olej, roztopione masło, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Kiedy „mokra” masa jest już jednolita, przelewamy ją do suchych składników i mieszamy do połączenia (nie dłużej, przemieszane muffinki będą miały gorszą strukturę, ciasto zrobi się ciężkie). Dodajemy około 3/4 malin i delikatnie łączymy je z ciastem. Tak przygotowaną masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami. Wypełniamy każdą papilotkę w 3/4. Na wierzchu każdej muffinki układamy kilka malin i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane muffinki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 17 minut. Będą gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a wbita w środek wykałaczka będzie po wyciągnięciu sucha. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawiamy je na 5 minut, a następnie przenosimy na kratkę do całkowitego wystudzenia.