Do góry

Desery Przepis na:

Malinowe oczy

Malinowe oczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1044

Dodano:

Odsłon: 1376

Delikatne ciasto z malinami

Składniki

  • Jajka -4 szt.
  • Mąka tortowa -16 dag
  • Cukier-16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sok zielony Kubuś 1 litr
  • Budynie waniliowe 64 g -2 szt.
  • Biszkopty okrągłe 100 g
  • Maliny świeże- 30 dag
  • Galaretka pomarańczowa -2 szt
  • Czekolada gorzka -1/2 tabliczki
  • Mleko -4 łyżki stołowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Malinowe oczy

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zółtka ubić połączyć z białkami.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 20 min. lub do suchego patyczka.Przestudzić .Przekroić na połowę.

  2. Na soku ugotować budyń.Odlać szklankę soku wymieszać z budyniami,pozostałą część zagotować ,wlać rozpuszczone budynie ,chwilę pogotować.Gorące wyłożyć na połowę ciasta.

  3. Z biszkoptów wykroić kółka ułożyć na przestudzony budyń

  4. Kółka zapełnić malinami.

  5. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.

  6. Przykryć drugą połową schłodzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej udekorować ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń