Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Malinowy sernik na zimno"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
Lekko natłuść formę do pieczenia (najlepiej o bokach dł. 20 cm). Wyłóż ją folią spożywczą, tak aby wystawała ponad krawędziami formy.
Mikserem pokrusz herbatniki. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj dalej, aby połączyło się z herbatnikami. Wyłóż masą spód formy. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Połam białą czekoladę (odłóż kilka kostek) i razem z kremówką przełóż ją do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, tak aby czekolada rozpuściła się i połączyła z kremówką. Ostudź, następnie zmiksuj z 300 g malin.
W dużej misce zmiksuj kremowy twarożek z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Miksując dalej, dodaj zmieszane ze śmietaną maliny. Gdy masa będzie gładka, wyłóż ją na herbatnikowy spód. Wyrównaj.
Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem rozpuść resztę czekolady. Posyp sernik malinami i polej czekoladą.
Galaretka własnej roboty
To doskonały pomysł na deser, jeśli dzieci nie zawsze chętnie sięgają po owoce. Na galaretkę warto wybrać słodkie owoce, bo wtedy nie trzeba już dodawać cukru. Dobre będą np.: morele, brzoskwinie, arbuzy, melony, pomarańcze (galaretka będzie miała apetyczny kolor).
Owoce wystarczy zmiksować i dodać do nich rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę (mniej więcej łyżeczka na 125 ml galaretki). Mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała (w niewielkich naczyniach wystarczą 2 godziny).Źródło: Olivia