Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałam zaproponować leciutki, piankowy torcik malinowy, który robiłam na urodziny 5 latki. Wszystkich zachwycił delikatnym piankowym kremem i malinowym smakiem. Wzorowałam się na załączonym już torcie Agatki. Niestety nie zdążyłam zrobić przekrojonego tortu, ponieważ rozszedł się błyskawicznie. Bardzo polecam.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 207
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104542
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9063
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 207
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104542
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 344
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9063
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Do piany dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy olej i wodę, delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Spód tortownicy 26 cm. wysmarować masłem oraz wysypać tartą bułką. Boki pozostawić suche! Wylać ciasto do tortownicy, piekarnik nagrzać do 150 stopni, wstawić ciasto, piec 30 min.,następnie podnieść temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 15 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto, rzucić je 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Pianka malinowa: Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego mleka, dodać lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie połączyć na jednolita masę. Masa śmietanowa: Śmietanę i serek dobrze schłodzić (ja wkładam na 30 min. do zamrażalnika śmietanę i serek). Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, następnie połączyć z serkiem mascarpone.
Złożenie tortu: Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszy blat dobrze nasączyć przygotowanym ponczem. Na blat wyłożyć połowę przygotowanej pianki malinowej, wciskamy delikatnie kilka malin. Przykrywamy kolejnym blatem, dobrze dociskamy, nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część pianki. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy masą śmietanową. Boki dobrze smarujemy przygotowaną śmietaną, rurki przycinamy do wysokości tortu i przyklejamy.