Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mandarynkowy sernik"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 108
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 80
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 108
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 80
Składniki
Ciasteczka kakaowe pokrusz lub rozwałkuj. Zagnieć z 3 łyżkami dżemu (np. porzeczkowego) i miękkim masłem. Tortownicę wyłóż pergaminem i wylep masą z ciastek, odstaw do lodówki.
Biały ser zmiel, zmiksuj z ricottą (lub gęstą śmietaną). Dodaj połowę cukru, opakowanie cukru waniliowego, kaszę mannę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz 3 żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.
Tortownicę wyjmij z lodówki. Spód z cia stek posmaruj poło- wą masy serowej. Rozłóż osączone z zalewy lub obrane i podzielone na cząstki mandarynki (kilka odłóż). Przykryj resztą masy. Piecz sernik ok. 50 minut w temp. 160 st. Pozostaw na chwilę w piekarniku.
W rondelku rozpuść resztę cukru. Gdy się skarmelizuje, dodaj 2 łyżki miodu. Na patelni upraż bez tłuszczu posiekane orzechy. Posyp sernik, polej miodowym karmelem. Odstaw do zastudzenia. Ozdób resztą mandarynek.
Czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 1,90 zł.
Najsmaczniejszy sernik upieczesz z twarogu o kremowej konsystencji i od powiedniej zawartości tłuszczu. Biały ser musi być więc półtłusty, a najlepiej tłusty.
Jeśli jednak kupiłaś chudy twaróg, nie wszystko stracone. Podczas mielenia lub przeciskania przez prasę, dodaj do niego masło.Źródło: Świat kobiety