Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, bez jajek, robi się szybko, łatwo i bez użycia miksera. Jest to słodkość o wyjątkowym połączeniem tradycji, prostoty i absolutnie obłędnej czekoladowej przyjemności.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Na dno foremki o wymiarach 24x24 cm. wykładamy około 18 herbatników.
Do rondelka wlewamy 700 ml. mleka, masło, cukier i zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy resztę mleka z kaszą manną. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy mleko z kaszą manną. Od razu dodajemy też kakao. Mieszamy cały czas, aż masa zacznie gęstnieć. Po tym czasie przelewamy na herbatniki w foremce. Od razu na ciepła masę wykładamy warstwę około 18-stu herbatników. Pozostawiamy ciasto do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Do rondelka wlewamy mleko lub wodę, dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy podgrzewając, aż składniki się połączą (nie gotujemy). Ciepłą polewę wylewamy na schłodzone ciasto. Posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.