Do góry

Desery Przepis na:

Marchewkowy piernik

Marchewkowy piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15402

Dodano:

Odsłon: 1103

Smaczne i proste ciasto na niedzielę do kawki.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kg marchewki
  • 4 jajka
  • 35 dag brązowego cukru
  • 10 dag margaryny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 10 gram proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać cukry, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia sok i startą skórkę z cytryn. Następnie dodać marchewkę, połowę mąki. Wymieszać dodać sztywno ubitą pianę z białek i resztę mąki. Delikatnie mieszając przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń