Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marokańska sałatka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł.
Świeża mięta najczęściej używana jest do dekoracji sałatek, ciast i deserów lub do orzeźwiających napojów. Po wysuszeniu doskonale natomiast nadaje się do podkreślania smaku prostych dań, takich jak... ruskie pierogi.
Kaszkę bulgur zalej wodą i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, odstaw do ostudzenia.
Oczyść i drobno posiekaj cebulę. Połówkę pora umyj dokładnie pod bieżącą wodą, poszatkuj bardzo cienko. Pomidory sparz wrzątkiem na sicie, przelej zimną wodą, a potem obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
Ogórek wyszoruj, jeśli chcesz, obierz go ze skórki. Pokrój w podobną kostkę co pomidory. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Kilka odłóż, resztę poszatkuj razem z listkami mięty.
Zimną kaszkę bulgur wymieszaj w misce z cebulą, porem, pomidorami, ogórkiem oraz posiekanymi ziołami. Dodaj 2-3 łyżki oleju.
Sałatkę dopraw do smaku skórką i sokiem ze sparzonej cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz kuminem. Udekoruj odłożonymi listkami natki.
. Danie możesz skropić też olejem sezamowym.Źródło: Świat kobiety