Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ochłodziło się - można piec oto MAŚLANE IDEALNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM i borówkami, bardzo puszyste i wilgotne. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, a znikają błyskawicznie
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 733
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3446
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27199
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 733
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3446
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27199
Składniki
Masło do ciasta musi być bardzo, bardzo miękkie, takie, żeby można je rozsmarować na rozwałkowanym cieście pędzelkiem! Z drożdży przygotować zaczyn (suszone rozpuszczam w 2-3 łyżkach mleka ze szczyptą cukru).
Mleko wymieszać z cukrem, mąką i jajkami, dodać zaczyn; porcjami dodawać masło (100g). Ciasto można wyrabiać maszynowo. Powinno być elastyczne, może być delikatnie klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować w duży prostokąt. Na rozwałkowanym cieście delikatnie rozsmarować pędzlem pozostałe masło (zostawić 2-3 łyżeczki). Posmarować serem, posypać owocami. Posypać kruszonką (tak! przekonacie się, co daje kruszonka w środku ) - zostawić trochę kruszonki do posypania na wierzch. Nie musicie robić tego na całości ciasta - wystarczy szeroki pas po środku.
Ciasto zwijamy od dłuższego boku w roladę. Kroimy na dość grube "plastry" (ok. 1,5-2cm grubości). Układamy na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min do napuszenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Resztę masła, która została ze smarowania roztopić.
Drożdżówki pieczemy ok. 15-20 min. (góra-dół), w połowie pieczenia smarujemy drożdżówki roztopionym masłem i posypujemy resztą kruszonki. Studzimy na kratce. Po ostudzeniu można ozdobić lukrem.