Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas poświęcony na zakupy: 45 minut Czas przygotowania placka: 30 minut Czas pieczenia: 60 minut Czas studzenia: 60 minut Czas, w którym placek znika: 10 minut
Składniki
ROBIMY KRUSZONKĘ Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier oraz mąkę i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy mąką.
ROBIMY CIASTO Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, a następnie razem przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy masa maślana stanie się jednolita, dodajemy, w trzech partiach mąki wymieszane z proszkiem, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na górę borówki (jeśli wykorzystujemy owoce mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej!) oraz rozsypać oczekującą w lodówce kruszonkę.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
Do przygotowania placka można oczywiście wykorzystać inne sezonowe lub mrożone owoce drobne (maliny, jagody, borówki, porzeczkę czy truskawki), a także owoce duże, jak śliwki, jabłka, gruszki czy brzoskwinie, lecz wtedy należy je oczyścić, wypestkować i pokroić na mniejsze cząstki.