Do góry

Desery Przepis na:

Maślany placek z malinami, borówkami i kruszonką

Maślany placek z malinami, borówkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1992

Dodano:

Odsłon: 9627

Dla mnie to ciasto doskonałe. Lekkie, pachnące, maślane. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne i aromatyczne, a chrupiąca kruszonka wieńczy całość. Bardzo polecam!

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 160g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 300g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
  • 300g malin (świeżych lub mrożonych)
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy
  • kruszonka:
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 50g cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Maślany placek z malinami, borówkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Jeśli mamy zamiar dodać do ciasta owoce mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej!

  2. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, po czym dodajemy do nich pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę chowamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

  3. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy stanie się jednolita, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do ciasta dosypujemy mieszankę mączną i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników w gładkie, gęste ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać na jego powierzchni owoce oraz schłodzoną kruszonkę. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.

  4. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Cudownie smakuje podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń