Do góry

Desery Przepis na:

Maślany placek z owocami lata i kruszonką

Maślany placek z owocami lata i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 12517

Wilgotny, maślany placek pachnący drobnymi, letnimi owocami.

Składniki

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
  • ok. 600-700g drobnych owoców letnich (u mnie: rabarbar, agrest, wiśnie, jeżyny, borówki oraz porzeczki w trzech kolorach)
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy
  • kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Owoce oczyszczamy i osuszamy. Jeśli mamy zamiar użyć rabarbaru, obieramy łodygi i kroimy je na małe cząstki. Wszelkie owoce zawierające pestki, jak wiśnie, drylujemy. Porzeczki z kolei obskubujemy z gałązek. Drobne owoce leśne, jak maliny, jeżyny i borówki pozostawiamy bez oczyszczania, aby nie wchłonęły zbyt dużo wody.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać na jego powierzchni owoce.

  3. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy owoce.

  4. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Cudownie smakuje podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Krystyna47 06 lipca 2016 Po samym przepisie i wygladzie ciasta to mozna powiedziec ze SUPER ...nie dlugo mam urodziny wiec zamierzam to ciasto podac moim gosciom...! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń