Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek bezowy ze Szczytna"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut. Potem rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 25 minut w 180 st.
Beza: z 26 dag cukru oraz 60 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, pod koniec dosyp resztę cukru. Cienkim strumieniem wlej syrop. Bezę ubijaj 5–8 minut. Masę bezową przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij kratkę na upieczony spód. Wokół brzegów placka zrób bezową obwódkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 120 st. Bezę susz ok. 2 godzin.
Ze składników masy ugotuj gęsty budyń. Nałóż go w otworki w bezowej kratce.Źródło: Tina