Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek budyniowy"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 32
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 144
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 32
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 144
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Podziel je na dwie części i wylep nim dna prostokątnych foremek.
Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 20-30 min w temp. 180°C. 350 ml mleka wlej do rondla, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj proszek budyniowy, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Przelej do wrzącego mleka i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Do miękkiego masła dodaj cukier puder, utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania, łyżka po łyżce dodawaj budyń. Do miski wlej śmietankę i dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą budyniową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj polewą z białej czekolady, potem udekoruj według uznania. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie