Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek budyniowy"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1787
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5284
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1787
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Podziel je na dwie części i wylep nim dna prostokątnych foremek.
Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 20-30 min w temp. 180°C. 350 ml mleka wlej do rondla, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj proszek budyniowy, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Przelej do wrzącego mleka i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Do miękkiego masła dodaj cukier puder, utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania, łyżka po łyżce dodawaj budyń. Do miski wlej śmietankę i dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą budyniową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj polewą z białej czekolady, potem udekoruj według uznania. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie