Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek cytrynowy"
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 117
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 97
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 117
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 97
Składniki
Do przesianej mąki dodaj masło lub margarynę, posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko, cukier oraz śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Z papieru do pieczenia wytnij kształt jajka. 3 ciasta rozwałkuj i przełóż na papier. Z pozostałego ciasta zrób ozdobny rant. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 20 min w temp. 200°C.
Do jajek i żółtek wsyp cukier, ubij mikserem na puch. Następnie dodaj pozostałe , zmiksuj. Masę przelej na wystudzony spód. Piecz 40 minut w temperaturze 150°C (aż masa się zetnie).
Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz a następnie pokrój w cienkie plasterki. Do rondla wlej 1 szklanki wody i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Do syropu dodaj plastry cytryn, gotuj 30-40 min na bardzo małym ogniu (cytryny nie mogą się rozgotować i rozpaść). Wystudzonymi cytrynami ozdób ciasto.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie