Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek cytrynowy"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32251
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32251
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Do przesianej mąki dodaj masło lub margarynę, posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko, cukier oraz śmietanę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Z papieru do pieczenia wytnij kształt jajka. 3 ciasta rozwałkuj i przełóż na papier. Z pozostałego ciasta zrób ozdobny rant. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 20 min w temp. 200°C.
Do jajek i żółtek wsyp cukier, ubij mikserem na puch. Następnie dodaj pozostałe , zmiksuj. Masę przelej na wystudzony spód. Piecz 40 minut w temperaturze 150°C (aż masa się zetnie).
Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz a następnie pokrój w cienkie plasterki. Do rondla wlej 1 szklanki wody i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Do syropu dodaj plastry cytryn, gotuj 30-40 min na bardzo małym ogniu (cytryny nie mogą się rozgotować i rozpaść). Wystudzonymi cytrynami ozdób ciasto.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie