Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zaskakujący smak cytryny, które są troszkę kwaskowate, ale, przede wszystkim, są słodkie. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest kremem na bazie sera i czekolady. Jest pyszny.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2890
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 256
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 402
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 707
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 655
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2890
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 256
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 402
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 707
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 655
Składniki
Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm, ale ciasto można rozwałkować na prostokąt albo inny kształt, np. jajko) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (na spód formy oraz na boki - na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, pieczemy ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawiamy do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać. Przygotowujemy krem - do garnka wsypujemy cukier, dodajemy wodę. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cytrynę (obraną i pokrojoną na plastry). Gotujemy ok. 30 minut, aż będzie szklista. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do przestudzonego cytrynowego syropu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ją z serem i z 2-4 łyżkami syropu cytrynowego (w zależności od preferencji). Masą smarujemy kruchy spód, a na wierzch układamy cytryny (cytryny można wyjąć na papier, by je odsączyć lub układać prosto z syropu, tworząc na kremie cienką jego warstwę). Mazurek chłodzimy przed podaniem.