Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek troszkę inaczej... Nie za słodko, owocowo ;)
Kruchy spód: Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35x30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową.
Warstwa czekoladowa: Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę, czekam chwilę, aż masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia.
Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty.
Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową.
Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie miksuję razem z sokiem na pulpę. Pulpę przekładam do garnuszka i podgrzewam, aż będzie gorąca. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą, dodaję 2 łyżki gorącej pulpy, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałej pulpy, cały czas mieszając na ogniu, aż utworzy się kisiel. Masę brzoskwiniową odstawiam do przestygnięcia.
Chłodną masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.
Górę dowolnie ozdabiam.
Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy gotowy. Smacznego :)
Przepis dnia
Pewnie zauważyliście, że w swoich przepisach bardzo często sięgam po wiórki...
Odsłon: 567
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 29
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 37
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 29
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 37
Składniki
Kruchy spód: Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35x30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową.
Warstwa czekoladowa: Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę, czekam chwilę, aż masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia. Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty. Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową.
Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie miksuję razem z sokiem na pulpę. Pulpę przekładam do garnuszka i podgrzewam, aż będzie gorąca. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą, dodaję 2 łyżki gorącej pulpy, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałej pulpy, cały czas mieszając na ogniu, aż utworzy się kisiel. Masę brzoskwiniową odstawiam do przestygnięcia. Chłodną masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia. Górę dowolnie ozdabiam. Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy gotowy. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto miętowo czekoladowe
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Desery
Lody śmietankowe własnej roboty
Desery
Leśny mech
Ciasto miętowo czekoladowe
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 37
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Niewielkie placuszki serowe do przygotowania w ekspresowym tempie. Polane sos...
Odsłon: 197