Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek troszkę inaczej... Nie za słodko, owocowo ;)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10826
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3946
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42591
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 465
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 300
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 416
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10826
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3946
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42591
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 465
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 300
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 416
Składniki
Kruchy spód: Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35x30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową.
Warstwa czekoladowa: Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę, czekam chwilę, aż masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia. Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty. Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową.
Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie miksuję razem z sokiem na pulpę. Pulpę przekładam do garnuszka i podgrzewam, aż będzie gorąca. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą, dodaję 2 łyżki gorącej pulpy, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałej pulpy, cały czas mieszając na ogniu, aż utworzy się kisiel. Masę brzoskwiniową odstawiam do przestygnięcia. Chłodną masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia. Górę dowolnie ozdabiam. Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy gotowy. Smacznego :)