Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek czekoladowy z wiśniani

Mazurek czekoladowy z wiśniani

Autor:

Przepisów i artykułów: 282 Ocena: 3222

Dodano:

Odsłon: 1039

Najlepszy mazurek na wielkanoc! kruchy czekoladowy spód na to krem kawowy z mascarpone i czekolada z wisienkami

Składniki

  • CIASTO
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • WIERZCH
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czekolada deserowa
  • wiśnie kandyzowane lub z zalewy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mazurek czekoladowy z wiśniani

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto.
    Przełożyć do foli i włożyć do lodówki na godzinę.

  2. Z ciasta odłożyć 1/5 a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt , dociąć boki, żeby nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy, przełożyć na blachę.
    Z resztek ciasta uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
    Mascarpone zmiksować z cukrem, kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, lekko przestudzić wlać do mascarpone i zmieszać.
    Masę wylać na wierzch.
    Czekoladę deserową rozpuścić, przelać do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch kratkę (można też po prostu polać wierzch robiąc „mazy”)
    Na wierzch w okienkach wyłożyć wisienki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń