Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek morelowy z pomarańczą"
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 44
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7517
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154938
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1071
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 524
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 44
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7517
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154938
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1071
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 524
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do miseczki. Dołóż mielone migdały oraz masło. Dodaj żółtko, cukier puder i 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
Pomarańcze sparz, wytrzyj, pokrój na kawałki. Razem z morelami włóż je do garnka. Zasyp cukrem. Zalej szklanką wody. Gotuj 40 miut, aż owoce rozgotują się. Wtedy masę zmiksuj na gładko.
Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep ciastem. Piecz 30 minut w 180 st. Masę rozsmaruj na upieczonym spodzie. Wierzch oblej lukrem. Udekoruj zającami z czekolady, napisem z polewy czekoladowej oraz ew. kawałeczkami moreli i pomarańczy.
<strong>Wersja błyskawiczna: z masą z konfitury</strong>
Płat francuskiego ciasta rozmrażaj ok. 10 mi nut w pokojowej temperaturze. Foremkę do tarty posmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na owalny placek. Wylep nim spód i brzegi foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok.15 minut, aż ładnie się zrumieni.
W tym czasie 2 słoiki (po ok. 230 ml) konfitury pomarańczowej podgrzej, przetrzyj przez sitko. Przestudź. Wymieszaj z 3–4 łyżkami likieru pomarańczowego. Masę rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Udekoruj lukrem i polewą.Źródło: Tina