Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek nugatowy na waflach"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 304
Królowa grilla :)
Odsłon: 91
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 73
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 304
Królowa grilla :)
Odsłon: 91
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 73
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Cukier wsyp do rondelka, dodaj 5-6 łyżek wody. Mieszając, zagotuj. Trzymaj na ogniu, aż syrop zacznie nabierać lekko brązową barwę. W osobnym garnuszku umieść miód. Doprowadź do wrzenia, przelej do syropu cukrowego i dokładnie wymieszaj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Naczynie z pianą umieść na garnku z wodą. Ogrzewaj na małym ogniu. Powoli dolewaj do białek niewielkie ilości gorącego syropu cukrowo-miodowego. Mieszaj, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsyp posiekane drobno orzechy oraz wyjęty z laski wanilii i roztarty rdzeń. Całość wymieszaj.
Gorącą masą przekładaj wafle, każdy mocno dociśnij. Polewę rozpuść według przepisu. Polej dekoracyjnie mazurek. Na wierzchu umieść ozdoby z marcepanu. Z gęstego lukru zrób bazie. Całość ostudź.
Czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 1,70 zł.
Przekładane nugatem wafle muszą być dobrze dociśnięte. Dlatego zanim oblejesz je polewą, na ostatnim waflu ułóż deskę do krojenia, a na niej umieść np. wypełniony wodą garnek. Odstaw na kilka godzin.Źródło: Świat kobiety