Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek orzechowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Wsyp do miski mąkę i cukier, dodaj masło i rozetrzyj palcami na wiórki. Dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Natłuść formę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociąż suchą fasolą (nie zrobią się bąble w czasie pieczenia). Piecz 15 minut, po czym usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut.
Masa orzechowa: Podpraż orzechy na suchej patelni (5 minut). Wymieszaj jajka, miód, roztopione i ostudzone masło oraz brązowy cukier. Wyłóż część masy na ciasto. Powtykaj w nią orzechy. Polej resztą masy. Wstaw mazurek do piekarnika. Piecz ok. 25 minut (aż masa zastygnie).
12 porcji
zł porcja
Czas 70 min
282 kcalŹródło: Olivia