Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy mazurek jaki do tej pory udało mi się upiec.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54187
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 531
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5518
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54187
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 531
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5518
 
         
         
                Składniki
Do miski włóż margarynę, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj. I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem. I piecz w 180st.C około 20 minut.
Przygotuj pomadę. Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
Odstaw na chwilę do zastygnięcia.
Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.
Ja mazurek dekorowałam migdałami, orzechami laskowymi, pomarańczową skórką kandyzowaną i makiem.